De route

Bezoek het Buitenmuseum Cuijk. Dit ‘museum’ bestaat uit een aantal panelen rondom de Martinuskerk, die u alles vertellen over Ceuclum, het Romeinse Cuijk. In de Romeinse tijd waren in Cuijk een castellum (een fort) en een vicus (een dorp) te vinden. De panelen laten u zien waar welke gebouwen hebben gelegen en hoe zij eruit hebben gezien. De panelen bevinden zich op zes locaties.

Klik hieronder op de plattegronden van Cuijk Nu en in de 4e eeuw en bekijk waar de panelen staan.

Cuijk heden

cuijknu3

Cuijk 4e eeuw

Cuijk-4e-EEUWaf2

Panelen in het buitenmuseum

1. Het paneel aan de Loskade vertelt over de waterwerken van de Romeinen zoals de brug en de haven.
brug

2. Bij de ingang van Museum Ceuclum staat een paneel over de twee Romeinse tempels die hier zijn gevonden.

tempels

3. Op de kademuur naast het Toeristisch informatiepunt stellen de vijf instellingen van het Buitenmuseum Cuijk zich voor. Ook is de beroemde Peutingerkaart- een middeleeuwse kopie van een Romeinse wegenkaart- te zien in zijn volle lengte van ruim zes meter.peutingerkaart

4. Bij het Heilig hartbeeld in de Maasstraat staat een paneel met informatie over het Romeinse dorp en grafveld op deze plek.

graf

5. Op de muur tegenover de Martinuskerk staan twee panelen met uitleg over de Romeinse en middeleeuwse kasteelheuvel die hier zijn gevonden.
voorbeeld motte

6. Naast de ingang van de FotoArchiefDienst staat een paneel over de oorspronkelijke bewoners van Cuijk bij de komst van de Romeinen.
Romeinen in Cuijk

Maar dit alles kunt u op een nog realistischere manier beleven: namelijk via de app TimeTravel Cuijk. In deze app kunt u met uw mobiel of ipad in 360 graden rondkijken op verschillende plaatsen in Cuijk en letterlijk voor u zien wat er heeft gestaan in 369 na Christus!