Romeinendag in Cuijk

De Cuijkse Romeinendag op 3 mei 2016 was een succes. Honderden bezoekers, waaronder veel kinderen, namen dinsdagmiddag een duik in het Romeinse verleden van Cuijk. Na de ontvangst van keizer Valentinianus en zijn gevolg, was het gezellig druk bij de Romeinse markt en de kinderactiviteiten.

Er waren kramen met historische proeverijen, Romeinse hapjes, boeken, Romeinse spelletjes en knutselactiviteiten zoals een fibula of olielampje maken. Ook konden kinderen in Romeinse tunieken en met Romeinse schilden marcheren en konden ze een rit maken met een Romeinse reiswagen. Als klap op de vuurpijl lag er een grote zandhoop op de Maaskade waarin kinderen als echte archeologen naar schatten uit het verleden konden graven. Wat ze vonden werd door deskundigen gedateerd en mocht mee naar huis worden genomen.

Ook voor volwassenen was er genoeg te doen. De lezingen bij de Fotoarchiefdienst over Romeinse wegen, de Romeinse brug en Riviergoden werden druk bezocht. Verder kon men een bezoek brengen aan museum Ceuclum en was de Romeinse Tuin open. Ook waren er rondleidingen door het Buitenmuseum aan de hand van de bijbehorende app.

De Romeinendag in Cuijk was onderdeel van de landelijke Romeinenweek, een initiatief van Romeinen Nu (www.romeinenweek.nl). De activiteiten in Cuijk werden door museum Ceuclum, dat 25 jaar bestaat, georganiseerd in samenwerking met de gemeente Cuijk en Romeinen Nu.

Winnaars mooiste Romeinse vaandels

Kinderen in de basisschoolleeftijd konden zelf een Romeins vaandel maken en inleveren op de Romeinendag. Alle kinderen hadden hiervoor goed hun best gedaan! Als beloning kregen zij een bouwpakket van een Romeinse galei.

De drie mooiste vaandels vielen extra in de prijzen. Het gaat om de vaandels van Dagmar Limpens (5 jaar, uit Malden), Dyanne Jilissen (9 jaar, uit Oeffelt) en Sjoerd van Raay (10 jaar, uit Grave). Zij nemen binnenkort hun prijs in ontvangst.

Romeinendag 2016_Marcheren met kinderen Romeinendag 2016_fibula maken en kleienRomeinendag 2016_graven en marcheren